Year of Award

2016

Degree Type

Thesis

Degree Name

Doctor of Philosophy (PhD)

Department

中國語言文學系

Principal Supervisor

吳淑鈿

Keywords

阿来, 1959-, Criticism and interpretation, Chinese fiction, 20th century, History and criticism

Language

Chinese

Abstract

阿來(1959- ),生於四川省的嘉絨藏區,曾任教師、編輯、雜誌社社長等,現專事寫作。在長達三十二年的寫作生涯中,阿來經歷了由新詩至短篇小說、散文至長篇小說的文類轉變,他的作家使命在長篇小說階段得以確立,是有意識地書寫西藏的漢語作家。阿來的長篇小說除了表現本民族的興衰,又是人類共同歷史命運的寫照,他以寓言書寫的方式豐富了文本的內涵。 寓言性是當代中國小說一個值得關注的美學特徵,因此,本文以阿來三部長篇小說為研究對象:《塵埃落定》(1998)、《空山》三部曲(2005、2007、2009)、《格薩爾王》(2009),分析其中的寓言性藝術意義。這三部作品皆以漢藏文化的交匯與碰撞為題材,反面書寫故鄉因歷史的發展、時代的轉變而表現的不同面向:《塵埃落定》寫的是二十世紀五十年代前土司制度和末代土司家族的滅亡過程;《空山》是五十年代至九十年代的一段村莊史;《格薩爾王》是對藏族英雄史詩的重述,以現代觀念探討歷史發展過程中的命運主題。阿來以長篇小說的形式探究歷史轉型期中,文化與人心的困境,有著內在精神的繼承。 本文以〈現代寓言:阿來長篇小說研究〉為題,嘗試以本雅明的現代寓言理論來探討作品的藝術內涵:「破碎」、「廢墟」、「憂鬱」等美學元素於文本的呈現,這些現代性的特質如何在小說的本土經驗裡被細述彰顯,以帶出作品的普世共性。在探究過程中,我們能了解在文學與歷史的互動關係中,作品的真實內涵及說故事的意義。

Comments

研究論文呈交中國語言文學系 ; 指導老師: 吳淑鈿教授 ; 論文(哲學碩士)--香港浸會大學, 2014.

Bibliography

Includes bibliographical references (leaves 103-109)

Copyright

The author retains all rights to this work. The author has signed an agreement granting HKBU a non-exclusive license to archive and distribute their thesis.


Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.